Vijver aanleggen

Bouw & aannemers Blog

De voorbereiding

Bij het aanleggen van een vijver zijn er verschillende zaken waar u van tevoren over na moet denken. U kunt de vijver op diverse manieren aanleggen: met vijverfolie, een voorgevormde vijver of een gemetselde strakke vijver. Als u de keuze heeft gemaakt voor een bepaalde soort vijver, moet u nadenken over de grootte hiervan, afhankelijk van de grootte van uw tuin. Niet alleen de grootte van de vijver is van belang, maar ook de ligging. Aangeraden wordt om een plattegrond te maken van uw tuin met daarin het vijverontwerp en een beplantingsplan. U ziet dan direct waar de vijver het beste past in uw tuin. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheid voor kinderen, de grens met de buren en de nabijheid van grote bomen die het zonlicht weg kunnen nemen van de vijver (ook kleine bomen kunnen naar een aantal jaar groot zijn en dan alsnog het zonlicht wegnemen). Op internet vindt u hulp bij het maken van een ontwerp. Als laatste kunt u de vijver het beste in het voorjaar aanleggen, zodat deze kan groeien en een ecologisch evenwicht op kan bouwen. Het najaar is ook mogelijk; de begroeiing en ontwikkeling start dan in het daarop volgende voorjaar.  

Vijver aanleggen: het werk

Uw vijver aanleggen kan beginnen. U weet welke soort vijver u wilt en welk materiaal u daarvoor nodig heeft. Het eigenlijke werk kan pas beginnen als alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Denk aan het aanschaffen van alle werk benodigdheden en vijverbenodigdheden. Op uw gemaakte vijverontwerp kunt u zien of er eventueel planten moeten worden verwijderd of bijvoorbeeld elektriciteitskabels moeten worden omgelegd. Nu begint het grondverzet. Bij het graven van de kuil denk aan de afvoer van het zand, controleren van de grondwaterstand, plaatsing van piket paaltjes voor meten van de vorm en vergeet niet de weersverwachting te controleren. De bodem van de gegraven kuil wordt gevuld met wit zand. Graaf uit in verschillende stappen. Laat de nieuwe vijverkuil niet te lang open liggen en start zo snel mogelijk met aanbrenging van de bodembescherming: een laag wit zand en daarna het folie als u besloten heeft met folie te werken. Bij een voorgevormde vijver kan de ruimte tussen de voorgevormde vijver en de gegraven kuil opgevuld worden met wit zand. Hierna start u met de randafwerking en daaropvolgend de vulling van de vijver. Belangrijk is dat de vijverrand precies waterpas ligt. Met de watermeter meet u de hoeveelheid water die erin gaat. Behandel het gebruikte leidingwater met GH-extra, zodat het water geschikt is voor plantgroei.

Benieuwd naar wat er nog meer bij komt kijken bij het aanleggen van een vijver (zoals de watertoevoer)? Kijk dan eens op de site van Van der Haar Waterprojecten.

Delen

13 april 2017

Bouwers en aannemers

Hallo, mijn naam is Mark. Toen ik 23 jaar geleden een eerste huisje kocht stond ik voor de eerste keer voor een stevig verbouwprojectje. Het was duidelijk dat ik dit niet alleen kon, dus voor een aantal facetten in ruwbouw en binnenhuisafwerking moest ik beroep doen op aannemers. Acht jaar later verkocht ik dat eerste huis en lieten we een nieuwbouwwoning zetten voor mijn gezin. Wegens gebrek aan tijd moesten we ook daar beroep doen op heel wat verschillende aannemers. Dit ging gepaard met zowel positieve als negatieve ervaringen. Om bouwers en aannemers wat dichter bij elkaar te brengen wil ik in deze blog tips voor bouwers verzamelen om tot de keuze te komen van aannemers die die het best bij jouw bouwproject passen.