Industriele productie: kunststof spuitgieten

Zwaar bouwmateriaal Blog

Kunststof spuitgieten is het belangrijkste productieproces bij het fabriceren van onderdelen in kunststof. Met behulp van deze techniek kan een groot assortiment aan producten vervaardigd worden. Het kan gaan van kleine, eenvoudige stukken tot grote en complexe onderdelen. De meest geproduceerde producten door middel van kunststof spuitgieten zijn: onderdelen voor de auto industrie, onderdelen voor de elektronica, behuizingen voor huishoudtoestellen, speelgoed, medisch materiaal, enzovoort. Bij de grotere onderdelen gaat het vooral over allerhande soorten vaten en bakken. Het gewicht van de geproduceerde stukken kan gaan van 150 kg tot slechts enkele grammen. De mal is een heel belangrijk onderdeel bij het kunststof spuitgieten. De mal of matrijs bepaalt de vorm van het onderdeel en kan van duizenden tot zelfs miljoenen keren gebruikt worden bij massaproductie.


Kunststof spuitgieten in verschillende stappen

Bij het kunststof spuitgieten wordt gebruik gemaakt van diverse kunststoffen. De meest gebruikte kunststof bestaat uit thermoplasten. Afhankelijk van de toepassing worden ook elastomeren of thermoharders gebruikt. Het gietproces verloop altijd op dezelfde manier maar de instelling van de machine kan verschillend zijn, afhankelijk van de smelttemperatuur van de stof en de duur van de koeling.


Het instellen van de spuitgietmachine

Een horizontale cilinder die roteert, is het belangrijkste onderdeel van de machine die gebruikt wordt voor het kunststof spuitgieten. Via een trechter wordt korrelvormige kunststof toegevoegd aan het toestel. De belangrijkste handeling is het plaatsen van de matrijs. Eenmaal deze geplaatst is en alle gegevens correct zijn ingevoerd kan het kunststof spuitgieten beginnen.


Toevoegen van de kunststof aan de machine

Het korrelvormig thermoplastisch materiaal komt via de trechter de machine binnen. De roterende cilinder verplaats het materiaal naar het schroefpunt waar de temperatuur wordt opgedreven tot de smelttemperatuur van het materiaal. Op dat moment is de machine klaar voor de volgende stap.


Het injecteren

Bij het kunststof spuitgieten wordt de gesmolten kunststof onder hoge druk, die varieert tussen 500 en 200o bar, in de holtes van de matrijs gespoten. Het koelproces komt direct op gang maar door de snelheid van de injectie blijft de vloeibaarheid behouden.


De koeling en het uitwerpen van het onderdeel

Om volumekrimp te voorkomen tijdens het koelen wordt de druk verlaagd zodat alle holtes volledig kunnen gevuld worden. Na het koelproces wordt het werkstuk door de machine uitgeworpen en begint een nieuwe cyclus. Het volledige proces dat we hier beschrijven duurt maximum een paar minuten, maar meestal is het proces volledig doorlopen binnen een paar seconden. Dit hangt af van de dikte en de complexiteit van het onderdeel.  Soms is er na het kunststof spuitgieten nog een nabehandeling nodig. Bramen die zich eventueel vormen tijdens het afkoelen worden automatisch verwijderd met messen. Het afval dat daarbij ontstaat wordt opnieuw gegranuleerd en gebruikt bij het gietproces.

Benieuwd naar een bedrijf (in omgeving Haarlem) dat zich specialiseert in kunststof spuitgieten? Neem dan contact op met De Jong & Maaskant

Delen

15 juni 2017

Bouwers en aannemers

Hallo, mijn naam is Mark. Toen ik 23 jaar geleden een eerste huisje kocht stond ik voor de eerste keer voor een stevig verbouwprojectje. Het was duidelijk dat ik dit niet alleen kon, dus voor een aantal facetten in ruwbouw en binnenhuisafwerking moest ik beroep doen op aannemers. Acht jaar later verkocht ik dat eerste huis en lieten we een nieuwbouwwoning zetten voor mijn gezin. Wegens gebrek aan tijd moesten we ook daar beroep doen op heel wat verschillende aannemers. Dit ging gepaard met zowel positieve als negatieve ervaringen. Om bouwers en aannemers wat dichter bij elkaar te brengen wil ik in deze blog tips voor bouwers verzamelen om tot de keuze te komen van aannemers die die het best bij jouw bouwproject passen.