Het bouwbedrijf

Bouw & aannemers Blog

Wat is een bouwbedrijf

Een bouwbedrijf zoals Bouwbedrijf De Caluwé en Broekaart BV is een bedrijf dat zich inspant om verschillende constructies te bouwen zoals huizen, appartementen en andere woningfaciliteiten. Synoniem voor bouwbedrijf is aannemer of aannemersfirma. In principe kan iedereen die aan de wettelijke regels en normen voldoet een bouwbedrijf starten in Nederland. Let wel op bij het oprichten van een bouwbedrijf. Naast de normale administratieve verplichtingen zijn er ook de Europese normen en regels voor het handelen op een bouwwerf. Wanneer mensen willen bouwen of verbouwen spreken ze een bouwbedrijf aan. Deze stelt dan na een kennismakingsgesprek en verduidelijking van de wensen, in eerste instantie een prijs voorop van wat de kosten zullen bedragen. Wanneer de klanten hiermee akkoord gaan worden er contracten opgesteld en ondertekend en begint het bouwbedrijf aan de werken. De bouwmarkt is echter zodanig verzadigd dat de prijs heel vaak een grote en beslissende rol speelt wanneer de klanten een keuze moeten maken tussen diverse bouwbedrijven.

Veiligheidsvoorschriften

Eén van die Europese regels zijn de veiligheidsvoorschriften. Die voorschriften bepalen ongeveer wat wel en niet kan in het kader van de veiligheid en gebieden ook zaken zoals bijvoorbeeld het dragen van een beschermhelm en eventueel fluoriserende kleding. Hier worden steeds zeer strenge controles op uitgevoerd en hoewel dit misschien allemaal overdreven mag lijken zijn die veiligheidsnormen wel degelijk nodig. Denk er maar aan hoe snel een ongeluk anders zou kunnen gebeuren. Ook wat betreft de materialen die een bouwbedrijf gebruikt, zijn er strenge regels waaraan men zich moet houden. Zo mogen producten waar asbest in zit bijvoorbeeld maar in zeer minimale hoeveelheden of zelfs helemaal niet gebruikt worden.

Verantwoordelijkheid

Daarnaast is het starten en vooral uitbouwen van een bouwbedrijf een zaak met een heel grote verantwoordelijkheid. Als er iets gebeurt ben je als eigenaar verantwoordelijk voor de hele situatie. De controles waar je onderhevig aan bent zijn er dus in de eerste plaats om te vermijden dat er iets gebeurt of fout gaat waar je voor verantwoordelijk wordt gesteld. Meer dan eens is het al gebeurd dat er een brug is ingestort of iemand een val van een stelling niet overleefd. Het mag erger klinken dan het lijkt maar de verantwoordelijkheid die dan op de schouders van de baas rust valt niet te onderschatten.

Tot slot

Bij het opstarten van een bouwbedrijf moet men zich aan verschillende regels en voorschriften houden en mag men zeker niet vergeten dat er een heel grote verantwoordelijk rust op de schouders van de zaakstichter en -voerder.

Delen

15 september 2017

Bouwers en aannemers

Hallo, mijn naam is Mark. Toen ik 23 jaar geleden een eerste huisje kocht stond ik voor de eerste keer voor een stevig verbouwprojectje. Het was duidelijk dat ik dit niet alleen kon, dus voor een aantal facetten in ruwbouw en binnenhuisafwerking moest ik beroep doen op aannemers. Acht jaar later verkocht ik dat eerste huis en lieten we een nieuwbouwwoning zetten voor mijn gezin. Wegens gebrek aan tijd moesten we ook daar beroep doen op heel wat verschillende aannemers. Dit ging gepaard met zowel positieve als negatieve ervaringen. Om bouwers en aannemers wat dichter bij elkaar te brengen wil ik in deze blog tips voor bouwers verzamelen om tot de keuze te komen van aannemers die die het best bij jouw bouwproject passen.